Tips & råd

Välkommen till Karlshems gårds ponnyuthyrning

Tips & råd

TIPS OCH RÅD VID HYRA AV HÄSTAR, en del av detta gäller endast de som vinterhyr, men allt är bra att kunna, de som sommarhyr bör också läsa informationen...

När du hämtar din häst:

Hämta och lämna inte hästarna tider då det kan vara köer eller mycket soligt och varmt.


När ni hämtar er häst ska ni ha med er två grimskaft och en svanslinda. Endast en häst får åka i transporten om det är en trailer och inget annat överenskommits, i en hästlastbil kan de åka två eller flera.Transporten ska göras ren med virkon (finns på Apoteket och på Granngården) innan ni lastar.

En hästkunnig vuxen ska följa med under hela transporten.Vi hjälper er självklart att lasta in hästen i transporten, men ni ska veta att man binder hästen efter att transportluckan stängts och tar loss hästen innan luckan öppnas. Om hästen kastar sig bakåt och är bunden kan den skada nacken.  Stå vid sidan om trailern när ni stänger luckan, inte bakom! Bind ett grimskaft direkt i bommen ca:2-3dm långt och ett framtill i väggen, detta ska vara så långt som möjligt utan att hästen kan få in huvudet bakom och under bommen.Stäng alltid övre luckan bak. 

Kör försiktigt! Bromsa, starta och sväng mjukt och sakta!

 Väl framme behöver hästen tid på sig att vänja sig vid sin nya miljö och sina stallkamrater. Låt hästen stå inne första natten bredvid flockledaren i den nya flocken så att de kan nosa på varandra genom boxgallret. Släpp sedan ut hästen tillsammans med en snäll häst i hagen innan de andra hästarna släpps ut så att den hittar och vet var staket och andra faror finns om den blir jagad av flocken i början.Det brukar bli mindre bråk om man bara har hästar av samma kön i hagen.

 

Foder, vad ska hästen äta?

Under betesperioden:

Hyr du häst första perioden av sommaren kan den behöva stå inne på nätterna, eller gå i en mindre hage utan gräs några veckor i början av hyrestiden för att vänja sig vid betet. Detta gäller även senare delen av sommaren för vissa mindre ponnyer då de annars kan drabbas av fång (lär dig mer om fång så du känner igen tidiga symtom), ju mindre och ju tjockare ponny desto större är risken. De minsta ponnyerna ska gå på magert bete eller i en skogshage största delen av dygnet så att de inte föräter sig. Klöverrikt bete fungerar inte för hästar alls. Betet måste i de fall då hästarna inte kan beta hela dygnet, kompletteras med hö. Ytterst få hästar behöver kraftfoder under betes perioden. Diskutera detta med stallägaren och mig i förväg. 

På betet ska finnas mineraler och saltsten, vatten och skugga. Vid ihållande regn ska hästarna stallas in. Vid knott eller bromsangrepp i större mängd likaså. Se till att det finns halm eller spån att strö med och lite hö att mumsa på.

En normalstor ponny behöver 6-8kg hö om dagen vintertid så om ponnyn står inne någon natt är två kilo hö en lagom giva på kvällen efter betet. Tre kilo gräs motsvarar ungefär ett kilo hö så ska du plocka en dagsranson gräs måste du plocka 18-24kg, det går bara att göra med lie..

 

Smörj in hästarna med myggmedel under magen, på bringan, på huvudet över ryggen och mellan benen.Kontrollera om de har fästingar och plocka bort dessa genast.

Använd flyweil på grimman, eller flugluva. Bildas det en ficka vid undre ögonlocket behövs ögonsalva och hästen kan behöva stå inne de timmar flugor och broms är som mest aktiva.

 

Tänk på att hästar som hamnar i en ny miljö och i en ny bakterieflora (precis som barn på dagis) är mer känsliga än de individer som vistats där en längre tid och fått motståndskraft så lite extra "roomservice" är bra.

 

Installade hästar, höst och vinter:

Det är viktigt att övergången från bete till hö eller hösilage sker långsamt så hästen inte får kolik.

Om hästen kommer direkt från betet behöver den äta gräs uppblandat med annat grovfoder under minst två veckors tid. Har man inte tillgång till en beteshage får man slå gräs till hästen med lie, (gräsklippargräs äter de inte) det går åt en hel del så man kan inte begära att någon ska handbeta hästen i tillräcklig mängd då det går åt ca 10-12kg om dagen i början.

Med hästen följer en foderstat och lite vägledning om foder, läs den informationen. Hästens foder ska delas upp på flera mål, den ska ha grovfoder (stråfoder) minst fyra gånger per dag, alternativt tre gånger om den får en eller ett par kg vete eller havrehalm att äta i boxen. Om den behöver kraftfoder ska detta delas upp på två eller flera mål per dag. Fodra max ett av hästens mål ute i hagen så att inte andra hästar kan äta upp din hästs mat och se till att maten läggs ut med minst tio meters mellanrum för att minska stress och sparkrisk när de äter.

 

Lukta ofta på ditt foder, speciellt på stråfodret. Det får inte damma eller lukta unket, bra hö luktar friskt och somrigt. Är du tveksam så skicka hit en påse. Tänk på att hö måste förvaras så att det inte kan ta upp fukt från omgivningen, det är synd att förstöra bra hö genom att förvara det i en trailer eller under en pressenning.

 

Fodrar du med hösilage ska hästen vaccineras mot Botulism. Man grundvaccinerar tre gånger med en månads mellanrum och börjar så snart hästen börjar äta av hösilaget. Hästarna får inte fodras med ensilage eller fruset foder. (Hösilage har högre torrsubstans än ensilage och är inte syrat).

 

I November kan det vara dags att börja ge hästarna ett tillskott av vitaminer, populärast är förstås fodermorötter eller äpplen om man har trädgård, annars finns förstås pulvervarianten.

 

Mineraler och saltseten ger man året runt.

 

Alla hästar ska ha vattenhink i boxen även om de har tillgång till vattenkopp, hästar dricker hellre och mer om de får ha en hink, speciellt under den kalla årstiden är det viktigt då risken för kolik ökar under vintern om hästarna inte dricker tillräckligt mycket. Gör rent hinken varje dag!

 

Stallmiljön

Kontrollera att stallet där hästen ska stå är väl ventilerat, detta syns bäst på morgonen då stallet hållits stängt under natten. Det ska inte finnas fukt på fönster eller dörrar och man känner på lukten och hur luften känns när man går in i stallet. Är ventilationen dålig måste man öppna fönster så hästarna inte får luftrörsproblem, kronisk bronkit, kvickdrag och hosta beror nästan alltid på dålig stallmiljö eller dåligt foder och kan leda till att hästen får tas bort. Man behöver inte vara rädd för att stallet blir för kallt, hästar tål kyla bra så länge de har foder, men inte fukt. Häst som inte är klippt  kan oftast stå utan täcke i stallet så länge stallet håller några plusgrader, klipps den behövs täcke.

 

Höst med häst

Regn och lera under hösten kan orsaka en del problem för hästarna. Är hagarna dåligt dränerade kan hästarna skadas eller få mugg, i värsta fall kan de halka och få en senskada eller fläka sig.

Det är heller inte god hästhållning att tvinga ut hästar i rena lervällingen utan alla hästar i hagen måste kunna hitta en någorlunda torr plats att vila på. Fråga hur hagarna är beskaffade innan ni bokar stallplatsen och tag in hästarna tidigare under värsta årstiden om det inte går att lösa på annat sätt. Rid mer istället, skritta ut en halvtimme extra före eller efter varje ridpass och rid ut på helger och lovdagar eller skaffa en medryttare som tar en lugn uteritt några dagar i veckan.

Använd reflexer på alla fyra benen om du rider ut i mörker eller skymning, tänk på att hästen måste synas även om ryttaren ramlar av!

 

Klippning

Om hästen tar lång tid på sig att torka efter ridningen kan det vara bra att klippa den. Klipp inte hela hästen utan spara pälsen under sadeln, över korset och över bakdelen, se skiss på  "jaktklippning".

En klippt häst måste ha ett bra täcke både ute och inne. Klipp aldrig hästen efter 15 januari !!

 

Täcken

När ni köper ett täcke måste ni prova det på hästen, lägg ett lakan under så det går att byta täcket om det inte passar. Det är mycket viktigt att täcket inte stramar över manken då hästen har huvudet i backen, prova alltså täcket när hästen äter på marken. En mankfistel är en tryckskada under huden och syns inte alltid innan det är för sent, känn därför med handen under manken när hästen har huvudet nere och täcket åkt bak en bit som det ofta gör. Vi har haft hästar som fått mankfistlar av dåligt tillpassade täcken, vilket lett till halvårs barbackaridning och mycket smärta för hästen!       Ett lätt smidigt regntäcke med lite lagom mycket foder i räcker gott till en oklippt ponny som vistas utomhus under dagtid på vintern. Det funkar även bra som regntäcke under höst och vår. I stallet kan den oklippta  hästen stå utan täcke så länge stallet håller några plusgrader, är det kallare eller om hästen är klippt är ett innetäcke som andas bra att ha.

Köp inte täcken med flisfoder, all päls fastnar i flisen (och tvättmaskinen surar ihop), köp täcken med tyg på insidan som är lätta att hålla rena och inte ger så mycket skav som tyngre täcken gör. 

Täcken med "halvhals" brukar ligga bättre än de som slutar vid halsens början, andra täcken kan man sy fast en tjock pad på vid manken. Får hästen skav vid bogarna kan man köpa ett bogskydd och även prova att förbättra täckets passform genom att sy ett veck vid bogarna (ungefär halvvägs ner på bogbladet brukar vara lagom så man lyfter upp täckets framdel lite mer). Dra inte åt översta spännet i bogen för hårt, dra det undre lite mer, men framförallt kolla att bukgjordarna inte är för långa, de får inte hänga ner för mycket för då kan hästen fastna med ett bakben när den rullar sig!

Lägg heller inte på dubbla täcken annat än vid extremt kallt väder (under minus 20), dubbla täcken ger ofta skavsår då det undre täcket glider bak och "stryper till" runt bringan.

 

Avmaskning

I början av Oktober är det dax att avmaska med Ivomec eller något annat ivomectinpreparat som tar blodmask och styngfluga. Numera får man bara avmaskningsmedel på recept och en del veterinärer skriver inte ut recept om man inte först gör ett test som ska avslöja hur mycket mask hästen har. Testet kostar mer än maskmedlet och ALLA våra hästar ska avmaskas oavsett vad testet visar eftersom det inte är helst säkert att man kan lita på testresultatet och vi har så många hästar på gården som vi sedan sprider ut till andra stallar, vi skulle kunna vara stora smittbärare annars!

Om ni får problem att få tag i maskmedel kan ni beställa det genom mig. Maskmedel kommer i pastaform och sprutas in långt bak i munnen på hästen. Innan man ger pastan ställer man hästen på stallgången så man ser om den spottar ut något, gör den det tar man upp det på fingret och stoppar tillbaka det i munnen eller använder lite mer av det som finns kvar i tuben. Det är viktigt att det inte finns foderrester kvar i munnen när man ger pastan så det brukar vara bra att passa på direkt efter att man ridit innan hästen börjar äta igen.

Nästa avmaskning är i mitten av April och den sista i början av Juni.

 

Vintertid

Det är härligt att rida ute om vintern när snön kommit, men galoppera aldrig i djup snö, trampa upp ett spår först så att underlaget blir lite fastare, annars kan hästarna översträcka sina senor och det tar ett halvår att läka en senskada!

 

Det finns särskilda sk. "snösulor" som hovslagaren kan sätta under skorna som förhindrar att hästarna får "styltor" när det är blöt- eller kramsnö. Dessa skyddar mot halkning och vrickning.

 

Brodda ordentligt, en skodd häst utan broddar har "skridskor" och kan gå omkull eller få halkskador.

Om broddarna ska vara på i hagen eller inte måste var och en avgöra i samråd med de andra hästägarna i stallet, men generellt är det nog så att olycksrisken är större om hästen släpps ut i halkan utan broddar än med. Dock får man ju se till att det är en någorlunda stabil flock, nya hästar och antagonister kräver särbehandling. Jag brukar sätta två broddar i varje sko i bakre hålen, ca 8mm höga. Byt dem innan de blir för slitna för dels blir kärnan mycket vass när brodden blir sliten och dels är det svårt att få loss dem när de är helt nerslitna. Tag alltid av broddarna i transporten!

Om det är riktigt halt i hagen kan det vara klokt att låta hästen stå inne någon dag när det är som värst om ni inte har möjlighetatt sanda, men då måste hästen ridas ordentligt dessa dagar så den inte får kolik eller korsförlamning av att stå still i boxen.

 

Vår!

I mitten av April är det dags att avmaska igen, nu är det dubbel dos Baminth som gäller och sedan är det ytterligare en avmaskning i början av Juni med ivomectinpreparat innan hemresan till oss.

 

Nästan alla hästar ska vaccineras i början av Juni med influensa och en del ska ha stelkramp också. Var hästen grundvaccinerad med Botvax då ni fick den ska den även revaccineras mot Botulism om ni inte redan gjort det. Enklast är att ni tar med er 500kr kontant till Karlshem så ger vår veterinär allt som behövs, alternativt ombesörjer ni det själva ett par dagar innan nio kommer hit, men inte tidigare än en vecka i förväg för då förskjuts vaccineringstiden så mycket bakåt till nästa år.

Glöm inte  att få vaccinationsintygret påskrivet av veterinären i så fall.

 

I Mars/April börjar hästarna fälla vinterpälsen. Då kan man behöva öka lite på fodret eller ge lite kraftfoder så de inte magrar ur  (en del mår kanske bra av lite avmagring, men andra kan tappa formen fort om man inte ser upp). Skulle hästen däremot ha tillgång till färskt, spirande gräs i hagen redan nu måste eventuell kraftfodergiva minskas drastiskt, speciellt om hagen är stor och gräset kommer upp snabbt. På våren är det störst risk för fång! Ju mindre och ju tjockare ponny ju större risk!!  Lär er symtomen och reagera DIREKT om ni misstänker fång, annars är det för sent!

De mindre ponnyerna, under 135 cm, bör inte få många strån fören efter midsommar! De andra måste vänjas in ytterst sakta och försiktigt!  Slarva aldrig med detta!

 

Övrigt att tänka på

Var noga när du sadlar så att vojlocken inte skrynklar sig och så att det finns en lufttunnel mellan ryggen och vojlocken. Drag åt sadelgjorden ordentligt så att sadeln inte glider.

Svampa av hästen med kallt vatten under sadeln och sadelgjorden när du ridit om det varit varmt ute och se upp för skav och svullnader under sadel, grimma och träns. Ofta syns en svettig fläck som torkar senare än övrig hud när hästen blivit bränd av sadeln. Kyl med kall svamp och kylsalva. Rid barbacka tills allt är läkt.

 

Trava och galoppera bara på bra underlag!

Underlaget ska vara fast, men inte stehårt eller stenigt. Se upp för gropar och rötter i skogen, kort och vått gräs är halt, mycket regn gör viss mark för mjuk.Stubbåker på hösten kan vara vass och mjuk, eller jättebra att rida på.  Extra viktigt att ha bra underlag vid hoppning!

 

Kontrollera att skorna sitter bra när du kratsar hovarna. Smörj inte hovarna med hovolja!!

 

Ni får bara hoppa under överinseende av en instruktör, inte ensamma eller med en kompis. Hoppning får bara ske en gång i veckan, terränghinder inräknade. Hoppa inte högre än vad som står i kontraktet, detta gäller även löshoppning hoppar du högre riskerar du att hästen skadas eller tappar sugen och börjar vägra. Vägrar hästen ändå, sänk hindret och bygg infångare, be någon mer erfaren om hjälp. Bygg inte hinder efter varandra om du inte kan de rätta avstånden!

Hoppa inte så många språng att hästen blir uttröttad - sluta när det forfarande går bra.

Höjdhoppning är inte tillåtet!!

 

Inte kappridning heller!!

Att låta hästen galoppera okontrollerat kan resultera i senskador som tar sex till tolv månader att läka om hästen ens blir bra igen, hästen kan snubbla och gå omkull, ryttaren hamnar under och en del ryttare har tappat kontrollen över hästen så att den har kastat av ryttaren och skenat hem i trafiken!

Att skylla på "att man inte kunde hålla hästen eller på att hästarna tycker att det är så roligt" visar bara att man har dåligt omdöme och inte tar sitt ansvar.

Linda benen är inte tillåtet. Om hästen behöver bandage ska det vara en tjock padd hela vägen mellan benet och lindan, går det inte att sätta dit så skydda såret mot flugor på annat sätt, ring mig för råd. Om ni vill använda skydd så måste de passa så bra att de inte behöver dras åt för att sitta kvar, skydd ska bara "sättas på" inte dras åt, de får heller inte vara så långa att skydden tar emot, dvs nuddar bakom framknät ,när hästen böjer upp frambenet som vid hoppning.

 

Bind aldrig hästen annat än i stallet eller i transporten.Bind med kort grimskaft ca: 30cm så att den inte trasslar in sig. Lämna aldrig en bunden häst utan tillsyn och bind aldrig en häst i tränset!

 

Sadel och tränsska smörjas med läderolja minst en gång per vecka och i övrigt vårdas så att ingen skada uppkommer, tillbehören får ej läggas på marken utan ska hängas upp.

 

Använd reflexer om du rider ut i mörker eller skymning, tänk på att hästen måste synas även om ryttaren skulle ramla av.

Ryttare under 16 år får inte rida ut ensamma, ryttare under 13 år ska rida ut tillsammans med någon mer erfaren ryttare.Erfarna äldre tonåringar får rida ut tillsammans.

 

Hästarna ska ridas utan hjälptyglar på vanligt tränsbett om inget annat överenskommits, tränsen ska ha engelsk nosgrimma utan achenrem. Grimmor ska vara försedda med en säkerhetsring.

 

Lär dig de vanligaste tecknen på akuta och allvarliga sjukdomar i en fakta bok!

Kolik, korsförlamning, fång, ringorm, kvarka, senskada, sticksår och ögonskador ska alla känna till! Tag tempen och ring mig även mitt i natten om ni har sjuka eller skadade hästar!

FÅNG väldigt kort, läs på mer!


Fång är en sjukdom som framförallt drabbar ponnyhästar, ju mindre ponny ju större risk.

Fång uppstår oftast av att ponnyerna äter för mycket gräs (får i sig för mycket näring) oftast i början av betesperioden. Fång har flera olika symtom och måste behandlas omedelbart om hästen ska kunna bli frisk, lär dig mer om fång i en faktabok innan du tar hem din ponny!

Det duger inte att "chansa" som många gör, det ökar risken för att ponnyn insjuknar och måste slaktas helt i onödan.


 SÅRSKADOR, samma som ovan, dvs läs på!

Alla sår ska rapporteras till mig och behandlas noga, speciellt viktigt är det på sommaren då flugor kan orsaka stor skada i sårområdet. Gör inga åtsittande bandage på hästens ben utan att först ha fått instruktioner av mig, man ska padda under sådana bandage på ett speciellt sätt så att inte lindan trycker mot baksidan av hästens ben där senorna sitter. Hästar med sårskador, även små sådana ska tempas dagligen. Hästar med stort akut blodflöde stasas som människor i väntan på veterinär.


ÖGONINFLAMMATIONER nuigen, läs på!

Ögoninflammationer beror ofta av flugangrepp, men kan också vara skador på hornhinnan av tex en kvist. Symtomen är varig vätska i ögonvrån, onormalt rinnande från tårkanalerna, hästen kisar och har ont, ögonloben är svullen, nedre ögonlocket sluter inte tätt mot ögat utan kanten börjar "hänga ner" så att den rosa slemhinnan syns. Ögonsalva och flugluva i kombination med uppstallning som skyddar mot flugor och starkt solljus brukar ge snabbt resultat.Blir det inte bra med ögionsalva inom ett dygn måste veterinär tillkallas som kan se om det finns skador på  hornhinnan.


SMITTOR, mer att läsa på!

Kvarka, ringorm, olika svampsjukdomar samt hostor och feber. Vid minsta misstanke om smitta ska ni omedelbart kontakta mig! Undvik smittor genom att inte låta hästar komma i kontakt med hästar från andra stall, låt inte barn knalla runt och klappa alla möjliga hästar på nosen.

Försök använda hästtransporter från det stall där hästen ska stå och undvik uthyrningsfirmor och desinficera transporten med virkon innan ni lastar!


SKAVSÅR

Vanligast vid sadelgjorden, eller vid manken pga täcket, ring mig och rådgör!